T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

SU ÜRÜNLERİ AV YASAKLARI DÖNEMİ BAŞLADI

Yayın Tarihi : 7.05.2019

        İl Müdürlüğümüz denetim faaliyetleri su ürünleri kaynaklarımızın gelecek nesillere aktarılması adına sosyal bir sorumluluk olarak ele alınmakta ve sürdürülebilir balıkçılık kavramı kapsamında yürütülmektedir.

       Su Ürünlerinin gelecek nesillere aktarılabilmesi; bilimsel temelli planlanma, ekosistem bazlı yönetim, sıkı gözlemler ve kontrollerin yapılması ile başarılabilir. Tüm bunlar, gelecekte önemini daha da çok hissedeceğimiz açlık, doğal kaynakların azalması vb. doğacak kötü sonuçların en aza indirilmesinde son derece önemlidir.

     İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğüolarak 15 Nisan 2018 tarihinde başlayan su ürünleri av yasakları döneminde karaya çıkış noktalarında, su ürünleri perakende satış yerlerinde, iç sular ve balıkçı barınaklarında bu güne kadar denetimler gerçekleştirilmiş olup, 1101 adetTırıvırı ağı, 31takımmonoflament misina ağı, 7 adet standartlara uymayan algarna,19971 Kg istavrit, 510 Kg barbunya,18 Kg. kalkan ve 110 Kglüfer balığına el konularak,toplam 62.949,00 TL tutarında 42adet idari para cezası uygulanmıştır.

        4/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ'e göre; 15 Nisan 2019-1 Eylül 2019 tarihleri arasında su ürünleri genel av yasağı dönemi başlamıştır. İlgili mevzuat gereği aşağıdaki tabloda belirtilen tarihler arası ilgili türlerin her türlü avcılığı yasaktır.

TÜR İSMİYASAK DÖNEM
Palamut

1 Nisan-31 Ağustos

(15 Ağustos-31 Ağustos arası sadece çapari ile avcılığı serbesttir)

Kalkan

15 Nisan-15 Haziran

(Serbest dönemde kalkan avcılığı yapmak isteyen balıkçılarımızın İl Müdürlüğümüzden izin belgesi alması zorunludur)

Deniz Salyangozu15 Nisan-31 Ağustos (Algarna ile avcılığı yasaktır)
Çevirme (Alamana ağları)15 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasında çevirme (alamana) ağları ile avcılık yasaktır. (Gırgır ağlarının kullanımın yasak, alamana ağlarının kullanımının serbest olduğu dönemde 22 metre (12 kulaç)'den fazla derinliğe sahip alamana (voli) ağlarının kullanımı yasaktır)

Avlanma yasağı süresince gemilerde ve istihsal yerlerinde istihsal vasıtaları bulundurulamaz.

Trol ağları ve kapıları, trol avcılığının yasak olduğu dönemde limanlar, balıkçı barınakları, barınma ve çekek yerlerinde mühürsüz olarak bulundurulamaz.

Su ürünleri varlığımız hepimize aittir. Sürdürülebilir su ürünleri için bu çok kıymetli varlığımıza sahip çıkalım.