T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

20 MAYIS DÜNYA ARI GÜNÜ

Yayın Tarihi : 21.05.2019

Birleşmiş Milletler tarafından her yıl 20 Mayıs tarihi dünya çapında "Dünya Arı Günü" olarak kutlanılmasına karar verilmiştir.

Türkiye'de arıcılık, çok eski yıllardan beri bir gelenek olarak yapıla gelen sosyoekonomik bir faaliyettir. Türkiye sahip olduğu 4 milyon dolayındaki kovan varlığı ve 63 bin ton dolayındaki bal üretimi ile dünyada sıralarda yer alarak hem kovan varlığı hem de bal üretimi bakımından dünyanın en önemli ülkeleri arasındadır.

Arıcılık tarla, bağ-bahçe ve hayvancılık gibi tarım işletmeleri içinde ikinci üretim dalı olması yanında doğa için vazgeçilmezdir. Arılar bitkisel üretimde bitkilerin tohum ve meyve üretebilmeleri için zorunluluktur.  Albert Einstein, "Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır. Arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan, insan olmaz" diyerek arıcılığın dünya için olan hayati önemini ortaya koymuştur.

"Birleşmiş Milletler tarafından her yıl 20 Mayıs tarihi dünya çapında "Dünya Arı Günü" olarak kutlanılmasına karar verilmiştir.

Bakanlığımız; bal arısı gen çeşitliliğiyle de dünyada önemli ve büyük bir gen merkezi konumunda olan ülkemizde arıcılıkla ilgili faaliyetlerin güçlendirilmesi ve üreticilerin arıcılıkla ilgili bilinçlendirilmesi ve ayrıca, bal kalitesini muhafaza ederek bal üretimini artırmak ve modernize etmek amacıyla teşvik ve hibeler yoluyla arıcılık sektörünü de desteklemektedir.

İlimiz özelinde arıcılığa bakıldığında 2018 yılında 222 arılıkta 177.791 Adet arılı kovan için toplamda 177.910-TL desteklemesi gerçekleştirilmiştir. İlimizde özellikle kestane balı önemli bir gelir kaynağı olup kilogram fiyatı ortalama 150-TL den alıcı bulmaktadır. Kestane balının üretim sahaları olan Ayancık, Erfelek, Merkez ve Türkeli İlçelerinde 136 işletmede 11.931 işletmede kestane balı üretimi devam etmektedir. Bu ilçelerimiz dışarıdan gelen gezginci arıcılık hareketlerine tamamen kapatılmıştır.  Diğer ilçelerimizde ise çiçek balı üretimi gerçekleştirilmektedir. Arıcılıkta bal başta olmak üzere propolis, polen, arı sütü, arı zehiri ve balmumu üretimi gerçekleştirilmektedir. Ancak, İlimizde arıcılık ürünleri olarak ağırlıklı olarak süzme ve petek bal üretimi gerçekleşmektedir. İlimizde arıcılığın ilerlemesi ve daha büyük kazanç sağlaması ve diğer ürünlerinde çeşitlilik ve üretiminin artırılması gerekmektedir.

Bu hedefle ilimizde polen üretiminin artırılması amacıyla; İl Müdürlüğümüz ve Sinop İli Arı Yetiştiricileri Birliğimizin hazırladığı ve bütçesi Sinop İl Özel İdaresince üstlenilen "Polen Üretiyor, Gelirimi Artırıyorum Projesi" kapsamında 2018 yılında 127.200-TL bütçeyle 212 arı yetiştiricisine 2.155 adet polen tuzaklı altlık dağıtımı gerçekleştirilmiştir.

 

Ayrıca İlimiz kırsal nüfusunda göçü engellemek,  genç çiftçilerimizin istihdamını ve koloni varlığının artırılmasına yönelik olarak "Genç Çiftçi Projesi" kapsamında  1.470.000-TL bütçeyle 2016-2017-2018 yıllarında 49 arı yetiştiricisine 1.960 arılı kovan ve arıcılık ekipmanları dağıtılmıştır.

Arıcılığın gelişmesi için elimizden gelen tüm gayet gösterilmeye çalışılmaktadır.  Birleşmiş Milletler Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD ) kaynaklı önümüzdeki yıllarda uygulamaya konulan Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi kapsamında arıcılığında desteklenmesi noktasında çalışmalarımız sürmektedir.  Aynı zamanda; arıcılık sektörü İlimizde uygulanmaya başlayan  Projeleri kapsamında desteklenecektir.

 

Bu vesie ile arıcılarımızın ve bütün vatandaşlarımızın Dünya Arı Gününü kutluyoruz.