T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2019-2020 BALIKÇILIK AV SEZONU AÇILIŞI GÖRKEMLİ BİR TÖRENLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yayın Tarihi : 5.09.2019

      Sinop İskelesinde gerçekleştirilen programa Sinop Vali Yardımcısı Murat GİRGİN, Sinop Millet Vekillerinden Dr. Nazım MAVİŞ ve Barış KARADENİZ, Sinop Belediye Başkanı Barış AYHAN, Tarım ve Orman İl Müdürü Vekili Ahmet TAM ve diğer kurum amirleri, Su Ürünleri Kooperatif Başkanları ve vatandaşlar katıldı.

     Program saygı duruşu yapılması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından Belediye Başkanı Barış AYHAN'ın açılış konuşmasıyla devam etti. Sırasıyla Sinop Millet Vekillerinden  Nazım MAVİŞ, Barış Karadenizve Valisi Yardımcısı Murat GİRGİN, Abalı Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Ömer TUNCERgünün anlam ve önemini belirten konuşmalar gerçekleştirdiler.

      Vali Yardımcımız Murat GİRGİN, Sinop İli ve Ülkemizde Su Ürünleri sektörünün önemine dikkati çekerek, 2019-2020 Balıkçılık Sezonu açılışında;

8333 Km kıyısı olan  Ülkemizin Karadeniz kıyısı 1650 Km dir ve Sinop ilinin 175 km.si sahil olup, mesafe açısından Karadeniz'in  % 10 una sahip olmasına rağmen balıkçılık açısından son derece önemlidir. İlimiz sahillerinin sığ kıyılara sahip oluşu, coğrafi konumu, sürü oluşturan balıkların göç yolu üzerinde bulunması ve Karadenizli balıkçılarımızın avlanma sezonuna ilişkin ilk işareti aldıkları bölge olması nedeniyle, su ürünleri üretimi içinde önemli bir ekonomik paya sahip olduğunu;

     Ayrıca,Sinop İli Palamut, lüfer, hamsi, istavrit gibi ekonomik değeri yüksek olan pelajik türlerin göç yolu üzerinde bulunduğunu, kalkan, mezgit, barbunya gibi dip balıklarının da bol olarak av verdiği ve verimli deniz salyangozu sahalarına sahip olduğunu belirterek;

    Sinop İli küçük bir İl olmasına rağmen 444 adet (Karadeniz'in % 9,8'i) balıkçı gemisi sayısı ile Karadeniz'deki balıkçı filosu içerisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu gemilerde çalışan 2445 adet ruhsatlı balıkçı ile birlikte sektörden geçimini sağlayan yaklaşık 20.000 kişiyi bulmaktadır.   

     İlimizin bir başka özelliği, sularının büyük bir kısmının trol avcılığına kapalı olmasıdır. Bunu yanında çok fazla koya sahip oluşu, kıyılarımızın  balıkların üreme ve çoğalma alanı olmasını sağlamıştır. Denizlerde Sahil Güvenlik 72 Bot Komutanlığı karada Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma kuvvetleri ile yapılan sıkı korumacılık ve dikkatli denetimler ve balıkçılarımızın yasa dışı avcılık yapmama konusunda duyarlı olmaları sonucu demarsal balıkların boy ve ağırlıklarında gözle görülür bir artış olmuştur ve tür popülasyonları çoğalmıştır. Hatta kırlangıç balığı gibi Karadeniz'de kaybolan türler bile görülmeye başlamıştır. Bu durum balıkçılığımızın geleceği açısından ümit vericidir.

    Bu nedenle zaman, yer, ağ ve boy yasaklarına uyularak bilinçli ve dengeli avcılık yapılması ve bu zenginliğimiz gelecek nesillere de aktarılması en önemli ve öncelikli görevimizdir.

     Ayrıca İlimiz su ürünleri sektörü, su ürünleri işleme tesisleri, balık-unu ve yağı tesisleri ve soğuk hava depoları ile bölge ve ülke ekonomisi için de büyük önem taşıyan bir sektör durumunda olduğunu vurgulayarak; 2019-2020 av sezonunun balıkçılarımız için bol kazançlı bir sezon geçirmesini, Ülkemiz ve milletimiz içinde hayırlı olmasını dilediler.