T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İLİMİZ TÜRK SOMONUNDA MARKA ŞEHİR OLMA YOLUNDA

Yayın Tarihi : 7.09.2020

            İl Müdür Vekilimiz Ahmet TAM, İlimizde su ürünleri yetiştiriciliği yapmak üzere başvuran, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ÇED Belgesini alan, diğer şartları yerine getiren ve projelerini İl Müdürlüğümüz onayına sunan iki firmaya ait toplam 6 tesisin projelerini onayladı.

             İl Müdür Vekilimiz Ahmet TAM, projelerin onaylanması esnasında İlimizin su ürünleri yetiştiriciliği potansiyeli konusunda değerlendirmelerde bulundu;

        "İlimiz; Demirciköy-Gerze arasında bulunan 14.200 ton/yıl kapasiteli 1. Potansiyel yetiştiricilik sahası ve Gerze-Dikmen arasında bulunan 17.380 ton/yıl kapasiteli 2. Potansiyel yetiştiricilik sahası ile toplam su ürünleri yetiştiricilik potansiyeli 31.580 ton/yıl olarak sektörde önemli bir yer almaya adaydır.

            2020 yılı itibariyle yetiştiricilik sahalarında bulunan 7 tesis üretim yapmaktadır. Bu tesislerde 2020 yılında 4.527 tonu Türk Somonu, 158 tonu levrek olmak üzere toplam 4.685 ton su ürünleri üretimi gerçekleştirilmiştir." diyen İl Müdür Vekilimiz Ahmet TAM, sözlerine şu şekilde devam etti;

        "Bilindiği gibi 2023 yılı su ürünleri ihracatı ülke hedefi olan bir milyar dolar hedefine 2019 yılı sonunda ulaşıldığı için, 2023 yılı ülke hedefi iki milyar dolara revize edilmiştir.Bu hedefe ulaşmada onayladığımız bu projeler ile İlimiz de önemli bir katkı sağlayacaktır.

            İlimizin mevcut 31.580 ton/yıl üretim kapasitesinin üçte ikisini 20.810 ton/yıl'lık kapasite ile Türk Somonu oluşturmaktadır. Özellikle Türk Somonu üretiminde İlimiz, hamsi de olduğu gibi marka şehir olma yolunda önemli mesafeler katetmektedir. Hedefimiz Türk Somonu markasının ilimiz ile birlikte anılmasıdır."